Türk Dünyası’nın gençleri Türkiye’de biraraya geldi

Türk Dünyası’nın gençleri

Türkiye’de biraraya geldi

Ahmet TÜZÜN

Türk Dünyası Gençlik Topluluğu tarafından düzenlenen '' 6. Gençlik Buluşması'' Türkiye’de Muğla'nın Fethiye ilçesinde yapıldı. Azerbaycan, Kazakistan, Kırım, Özbekistan, Almanya, Batı Trakya, Doğu Türkistan, Bulgaristan, Irak, Suriye, İran, Afganistan, Moğolistan, Makedonya, Yunanistan, Fransa, Türkmenistan, Kırgızistan, ve Türkiye'den toplam 160 gencin katıldığı buluşmanın 5 gün süreceği belirtildi.

Türk Dünyası Gençlik Topluluğu yetkilileri ve buluşmaya katılan gençler Fethiye Kaymakamı Mehmet Ali Karatekeli ve Belediye Başkanı Behçet Saatçı’yı da makamında ziyaret etti.

Ziyarette basına açıklama yapan Türk Dünyası Gençlik Topluluğu Başkanı Sedat Adakan, ''Türk dünyası gençleri Türk dünyasının birlik beraberliği için üzerlerine düşen vazifeyi yerine getirmenin mücadelesini vermektedir. Türk Dünyası ne zaman birlik beraberliğini zayıflatmışsa diğer milletlerin zulmüne uğramıştır. Doğu Türkistan'da, Karabağ’da, Kerkük’te yakın zamanda yaşananlar ortada.

20-30 yıl sonrasının lideri bu genç kadrolar arasından çıkacaktır.  Yaptığımız toplantılar Türklüğün birlik beraberliğine destek olarak görülmelidir. Doğu Türkistan'dan Doğu Avrupa’ya kadar Türk gençliği olarak birlik, beraberlik, barış ve paylaşımcı ruhumuzu ortaya koyacağız. Bizler lider toplumuyuz. Milletimizin özlediği lideri mutlaka yetiştireceğiz'' dedi.

Gençlik buluşması kapsamında düzenlenen çalıştayda, ''Türk Kültürünün Dünya Kültürüne Etkileri” konusu ele alındı. Ayrıca gazeteci yazar Ahmet Tüzün, “Türk Dünyası ve Spor'' konulu bir konferans verdi.

“Türk Kültürünün Dünya Kültürüne Etkileri” çalıştayına katılmak için dünyanın değişik ülkelerinden gelen 160 gencin iki oturum halinde gerçekleştirdiği toplantılarda ülke temsilcileri konuşmalarını yaptı ve sonuç bildirgesi hazırlandı.

Bütün ülke temsilcileri, Fethiye’nin merkezinde mehter takımı eşliğinde yürüyüş yaptı. Gençler ayrıca etkinlikler çerçevesinde Yörük Çadırı’nda toplu halde kahvaltı yaptı ve Türk Dünyası müzikleri eşliğinde oyunlar oynadı.

Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi'nin önünde açılan ve Türk topluluklarının kültürel değerlerinin tanıtıldığı standlara vatandaşlar ve yabancı turistler ilgi gösterdi. Bu arada, Kültür Merkezi’nde düzenlenen konsere katılan Türk Dünyası Gençlik Topluluğu üyeleri ve izleyiciler birlikte eğlendi.

Türk Dünyası Gençlik Topluluğu tarafından açıklanan sonuç bildirgesinde, “Büyük Türk Coğrafyasında yaşayan 300 milyon Türk’ün insan haklarına dayalı, hür ve kendi kaynaklarını kullanma hakkına sahip bir şekilde yaşamasının en tabii hakkı olduğu” vurgulanarak, “Türk milletinin değişik coğrafyalarda uğradığı zulme son vermek için Türk gençliğinin üzerine düşeni yapacağı” ifade edildi.

Organizasyon; yapılan veda gecesi, teşekkür konuşmaları ve plaket takdimiyle sona erdi. Türk Dünyası Gençlik Topluluğu, önümüzdeki yılki toplantıyı daha büyük bir katılımla gerçekleştirecek.

AZERBAYCAN MEDENİYET GAZETESİ

2008