Mangala Çalıştayı düzenlendi

http://espekm.gr/home/?p=college-application-essay-service-journalism. Terrified by the only thought of writing your essay? Don't frustrate yourself by staring at a blank sheet of paper and waiting for mangala altay 1

4 BİN YILLIK TÜRK ZEKA SPORU ÇALIŞTAYLA ELE ALINDI

Mangala Çalıştayı düzenlendi

custom essay service org https://cheapdissertationwriting.com/about/ Guide help writing essays english search hindi essays online Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tarih Bölümü, 4 bin yıllık bir geçmişe sahip Türk zeka sporlarının daha çok tanıtılması, özellikle gençlerin ve öğrencilerin bilgilendirilmesi için Türk Zeka Oyunları Çalıştayı düzenledi.

follow link. Terrified by the only thought of writing your essay? Don't frustrate yourself by staring at a blank sheet of paper and waiting for

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tarih Bölümü, 4 bin yıllık bir geçmişe sahip Türk zeka sporlarının daha çok tanıtılması, özellikle gençlerin ve öğrencilerin bilgilendirilmesi için Türk Zeka Oyunları Çalıştayı düzenledi. Çalıştayda Avrasya Kültür ve Spor İş Birliği Derneği Başkanı Ahmet Tüzün de, “Avrasya Coğrafyasında Ortak Sporlar ve Zeka Oyunları” konulu bir konuşma yaptı.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin İstanbul Şişli Bomonti’deki yerleşkesinde 2-3 Kasım 2011 tarihlerinde yapılan çalıştayın açılış konuşmasını Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Taşağıl yaptı. Taşağıl, Türk dünyası zeka oyunlarının çok köklü bir geçmişe ve kültüre sahip olduğunu belirterek, “Zamanla üniversitelerimizde ders olarak okutulmalıdır” dedi.
MSGSÜ Tarih Bölümü Doç. Dr. Abdulvahap Kara çalıştayda, Türk zeka ve strateji oyunu mangalanın tarihi gelişimi hakkında bilgi verdi. Kara, konuşmasında şunları söyledi: “Türk milletinin dünyanın en eski ve önemli kültürlerinden birinin sahibi olduğu bilinen bir gerçektir. Yeni araştırmalar, Türklerin strateji ve zeka oyunlarinda da söz sahibi olduğunu gün ışığına çıkarmaktadır. Bunun en somut örneği günümüzde pek az Türk ülkesinde yaşatılmakta olan Osmanlılarda "mangala" diye adlandırılan, Kazakistan'da “dokuz kumalak” denilen ve Anadolu'da “dokuz taş” diye bilinen oyundur. Bu oyun milletimizin hem en eski ve hem de yüksek bir kültürün mirasçısı olduğunu açıkça göstermektedir.
Fakat, ne yazık ki, pek çok değerimiz gibi, dört bin yıllık bir geçmişe sahip bir zeka ve strateji oyunumuzun da varlığından da son yillara kadar habersiz gibiydik. 4-5 yıl zarfında Türkiye'de yapılan çalışmalar sayesinde bu oyunu bilenlerin sayısı 200 bine ulaşmış ve geçtiğimiz son iki yılda Genclik ve Spor Bakanlığı tarafından iki kere Türkiye Gençler Mangala Şampiyonası yapılmıştır. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tarih Bölümü bu oyunun daha cok tanıtılması, özellikle gençlerin ve öğrencilerin vakıf olması için Türk Zeka Oyunları Çalıştayı düzenlemektedir” dedi.
Kazakistan Dokuz Kumalak (Mangala) Federasyonu Başkan Yardımcısı Maksat Şotayev de Kazakistan’da ve uluslararası yarışmalarda Dokuz Kumalak-Mangala Oyunu hakkında bilgiler verdi ve Türk dünyasının her yerinde bu oyunun oynandığını kaydetti.

mangala altay 3

mangala altay 2